Tarina – HAVU Gaming – Pienestä ponnistaneet
Tarina – Kiffel
8 heinäkuun, 2021
Tarina – Syntytarina
8 heinäkuun, 2021
Esport on huimasti kasvava laji, jonka parhaat pelaajat ovat ammattilaisia.

HAVU Gaming

Esport on huimasti kasvava laji, jossa parhaat pelaajat ovat ammattilaisia. HAVU:n tähtäimessä on menestyä kovatasoisissa kansainvälisissä kilpailuissa. Kerromme suomalaisen HAVU:n ja sen perustajan Lasse Salmisen tarinan sekä raotamme monille vielä tuntemattoman lajin taustoja.


Ote kirjasta

Alkuvuonna 2016 Lasse Salminen seurasi kotonaan, kun hänen hyvistä kavereistaan koostunut kilpapelijoukkue pelasi strategiapeli Dota 2:sta, kuten oli tehnyt lukemattomina muinakin iltoina. Kaveriporukan tavoitteena oli kansainväliset turnaukset ja rahapalkinnot.

Lasse pelasi harrastusmielessä itsekin, mutta taidot eivät kuitenkaan riittäneet kilpapelijoukkueeseen asti. Sen sijaan hän katsoi tiiviisti pelejä ja näki aitiopaikalta toistuvan kaavan: joukkue pääsi aina tiettyyn pisteeseen, kunnes seinä tuli vastaan. Pelaaminen sujui, mutta organisointi ja taustatuki puuttuivat.

”He pääsivät usein tosi lähelle isoja turnauksia mutta tippuivat aina viime hetkillä. Se ärsytti minua”, Lasse kertoo.

”Siis nämä jätkät saattoivat olla Dota 2:n yksilöpelaajien 500 parhaan pelaajan joukossa koko maailmassa. Mutta he joutuivat pohtimaan, panostavatko pelaamiseen ja nostavat samalla sossusta rahaa vai menevätkö opiskelemaan tai töihin. Molempia ei voi tehdä samaan aikaan, sillä jos haluat olla huipulla, se vaatii vähintään kahdeksan tuntia päivässä pelaamista.”

Lasse oli tuohon aikaan töissä Sanoma Median mediamyyntiosastolla. Myydessään asiakkaalle 30 000 euron mainoskampanjaa hän havahtui miettimään oman kilpapeliorganisaation perustamista.

”Tämäkin firma laittaa tähän yhteen mainoskampanjaan näin ison summan rahaa. Tästä maasta on pakko löytyä yrityksiä, jotka näkevät jotenkin kilpapelaamisen arvon ja sen kohderyhmän – ja haluavat jollain tavalla tukea sitä”, Lasse mietti tuolloin.

Siitä hetkestä ajatus lähti muhimaan. Lasse pyöritteli aihetta ja jutteli Dota-pelaajien kanssa. Olisiko mahdollista saada kasaan joukkue, jolle haettaisiin sponsoreita? Yrityksen perustamisesta Lasse ei tiennyt mitään ja muutenkin yrittäjäksi ryhtyminen aiheutti ajoittain epäilyksiä, jopa pelkotiloja.